Saturday, 15 January 2011

Kweps

Blauwbekkende apen in de dierentuin van Dhaka. Bron: http://www.nydailynews.com/
Terug in Dhaka op 8 januari bleek dat we in een koudegolf terecht waren gekomen die nog steeds aanhoudt. De laagste temperaturen in het land bedragen ongeveer 4 graden Celsius, hier in Dhaka 8 graden, en dat is verdraaid koud als je huis geen verwarming heeft en alleen maar stenen vloeren. Er zijn al mensen door onderkoeling overleden, uiteraard allemaal straatarm, te arm om een deken of een trui te kopen.

De terugreis naar Dhaka via Kuala Lumpur was lang, en de moraal niet geweldig. Niemand van het gezin had echt zin om weer terug te gaan naar het inferno van Dhaka na drie heerlijke besneeuwde weken in Lith. Vooral de twee oudsten gooiden en gooien de kont tegen de krib. Maar nu we weer in het ritme van school en werk zitten, lijkt het weer te gaan.

Ik heb, na bijna anderhalve maand trainingsinactiviteit, deze week weer drie maal kunnen zwemmen: 2, 4 en 4,7 km respectievelijk. Dat valt niet tegen, al was het nog niet erg intensief.
Gisteren sloeg het noodlot echter opnieuw toe: we hadden twee vrienden meegenomen naar een nieuw geopend restaurant waar de Sint-Jacobsschelpen bij mij verkeerd zijn gevallen en ik een nacht zwalkend tussen bed en toilet heb doorgebracht. Ook de rest van de dag vandaag ziek, zwak en misselijk. Het is zo wel vallen en opstaan om weer fit te worden. Ik moet de komende week eigenlijk ook nog nieuwe bloedtesten laten uitvoeren om het hoofdstuk 'dengue' af te sluiten.

Geheel volgens voornemen sinds 1 januari geen druppel alcohol meer tot mij genomen, een nogal 'kweps' (Oostbrabants voor 'flauw') gevoel, maar gewoon logisch gezien de trainingsinspanning die me het komende half jaar te wachten staat. Ik ben ook begonnen met het nemen van uit Nederland meegenomen eiwitpreparaat meteen na de trainingen voor sneller spierherstel, naast de gespecialiseerde sportdrank (Aptonia Hydra Endurance) tijdens de trainingen die voornamelijk langzame suikers en elektrolyten bevat. Overige voeding is tot dusver 'normaal', d.w.z. wat de pot schaft.

Overigens goed nieuws van schipper Paul Foreman op 4 januari: twee zwemmers in posities voor mij hebben niet of niet op tijd hun aanbetalingen gedaan, waardoor ik van positie 4 naar positie 2 ben opgeschoven voor de laagtijperiode van 7-12 augustus. Dat biedt een veel grotere kans dat ik ook daadwerkelijk kan vertrekken, en is dus een geweldige opsteker!

Opgehaalde fondsen tot nu toe: 901,50 euro, waarvan 701,50 euro van dorpsgenoten voor de Nieuwjaarduik, plus een genereuze schenking van een donor elders in het land via het speciale rekeningnummer. Dank!

No comments:

Post a Comment