Thursday, 11 November 2010

Twee besluiten

Twee recente besluiten:
1. Ik zal net als in februari 2010 weer meedoen met de Rottnest Channel Swim (19,7 km) in Australie op 26 februari 2011. Er zijn goedkope vluchten naar Perth, en mijn kanoer van vorig jaar, Gary, heeft toegezegd voor me te willen schipperen, wat bijzonder tof is.  Rottnest geeft me een goed tussentijds doel,  Hoewel het water niet ijskoud is (23 celsius vorig jaar), kan de zee ruw zijn, dus prima oefening. Daarbij wil ik mijn tijd van vorig jaar, 7h15min, sterk verbeteren, in plaats van de race alleen te 'overleven' wil ik deze keer proberen er ook echt een race van te maken.
2. Ik zie af van deelname aan de Around Manhattan Marathon in juni 2011. De inschrijvingseisen (en het inschrijvingsgeld) waren erg hoog en vooral gecompliceerd, inclusief medische testen, hartfilmpjes, roentgenfoto's etc. en zelfs een essay over je motivatie. Daar had ik de tijd niet (meer) voor.
Mijn geplande 'koudwaterstage' voor april of mei laat ik voorlopig open

Coach Marcel heeft me een andere uitdaging voor juni volgend jaar voorgesteld, in plaats van New York: een dubbele oversteek van het IJsselmeer. Een bijzonder intimiderende gedachte, maar het zou moeten neerkomen op ongeveer de tijd die een Kanaaloversteek duurt. Dus ja, waarom eigenlijk niet?

Het gedoe over Kanaalzwemmen en de vermeende gevaren is nog bezig. Het Brabants Dagblad had gisteren een prima, paginagroot verhaal over kanaalzwemmen, en een kort artikel in de interneteditie door Niek Opten en Joost de Poel. Ook daar een verwijzing naar de discussie over de vermeende gevaren van botsingen met vrachtverkeer (nog nooit gebeurd). Sommigen zeggen dat de discussie een jaarlijks terugkerende rituele dans is, maar ik kijk er met het oog op mijn plannen volgend jaar natuurlijk met argusogen naar.

Ik zwem op dit moment lang niet zoveel als ik van mezelf zou moeten. De enige reden daarvoor is de ongelooflijke druk van het werk de afgelopen weken. Het is daardoor ook moeilijk om tijdens de trainingen gefocust te zijn. (Dit kan niet-zwemmers misschien verbazen, maar ook tijdens de lange duurtrainingen moet je zeer geconcentreerd blijven. Bij mij gaat dat ver: ik heb geprobeerd met een waterproof MP3-speler te zwemmen, maar de muziek leidt tezeer af, mijn snelheid gaat onmiddellijk omlaag en ik raak de tel kwijt.)

Overigens sta ik wel te kijken van de trainingsarbeid die sommige Kanaalzwemmers zeggen te verrichten, bijvoorbeeld in bovengenoemd stuk in het BD. Vier uur per dag trainen gedurende twee jaar?! Dat haal ik in de verste verte niet.  Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk intensief sprint- en intervalwerk te doen, gecombineerd met langere trainingen. Maar niet meer dan 4 trainingen per week, 1,5 a 2 uur. Dat moet de komende tijd wel meer worden. maar pas vanaf maart en tegen het einde van de rit worden de trainingsuren en -afstanden echt extreem (vier uur en meer). En als je er eenmaal in zit lijkt ook dat niet meer extreem.

3 comments:

  1. Leuk dat we het zo van een afstand allemaal mee mogen maken. Je geeft een goed beeld van wat er allemaal komt kijken om zo'n prestatie als de channelswim te kunnen neerzetten. En gaaf dat de krant er een uitgebreid artikel over schreef. Was dat nav je columns?
    Moet je in aanloop naar zulke zwemprestaties ook nog diëten volgen?

    ReplyDelete
  2. Dag Teunie!

    Het zou kunnen dat het BD zich inderdaad wat meer in het Kanaalzwemmen is gaan verdiepen nu ze een streekgenoot hebben die zich er aan wil wagen en die er maandelijks een stukje over zal schrijven.

    Dieten: niet echt, al moet je wel gezond, gevarieerd en ook genoeg eten wil je je goed blijven voelen. Ik at altijd al graag en veel groenten, en dat komt goed uit, vooral voor de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Ik snoep nauwelijks. Het belangrijkste is voor en tijdens de training genoeg koolhydraten te eten, en die voorraden na een zware training ook weer aan te vullen. Eigenlijk moet je na een zware training ook wat eiwitten eten, maar dat schiet er bij mij vaak bij in. Mijn broer (arts) vindt dat ik op voedingspreparaten zou moeten overschakelen, maar daar is hier niet aan te komen. Ik ben al blij met mijn voorraadje speciale sportdrank voor duursporters, meegenomen uit NL. Het merendeel van mijn trainingen hier vindt dus plaats met behulp van die sportdrank, met vooraf muesli als ontbijt en rijst en linzen uit onze kantine als lunch. Alles went.

    Overigens zijn veel kanaalzwemmers echte bonvivants, en zijn er veel die bier erg lekker vinden (ik ook). Dat is niet erg, omdat je de calorien er toch wel afzwemt. Bovendien is een speklaag bijna een must om het koude water (16 graden of kouder) te kunnen verdragen. Sommigen komen speciaal voor de overtocht opzettelijk wel 10 a 20 kilo aan (ik las laatst over een geval van 40 kg)! Dat is bij mij niet nodig, ik ben al lang blij dat ik stabiel op gewicht blijf... ;-)

    ReplyDelete
  3. Hey Milko, hier nog eens Henk. Trainingsschema's zijn heel persoonlijk: wat goed is voor de één is kwaad voor de ander. Ik denk dat je op dit moment goed bezig bent. als je lange tijd inactief bent geweest heeft je lichaam misschien wel meer nodig maar jij bent toch ook al een 2 à 3 jaar bezig met belasten dus is je lichaam ook wat gewoon. Een mooie regel vond ik vroeger bij Richard Broer: hij wilde poging kanaal doen en zijn schema was als volgt: januari 10km/week trainen, feb 20 per week, maart 30 en zo verder tot juli augustus 70 km per week. Dat vond ik altijd een mooie regel.
    Groetjes nog. Morgen doe ik de 100 x 100 in Beverwijk. Ik hou je op de hoogte :-)

    ReplyDelete